Pole tekstowe: KULINARNIE!.pl

SŁOWNIK POJĘĆ

Terrina - Jest to pasztet z ryb, mięsa albo warzyw. Potrawę tę przygotowuje się w kamionkowej formie, którą następnie należy umieścić w naczyniu z gorącą wodą i wstawić do piekarnika.

 

Tabasco - Bardzo popularna ostra przyprawa. Wytwarzana jest na bazie nalewu octowego na małej czerwonej papryce.

 

Szprycer - Jest to łączenie różnych napojów alkoholowych z płynami musującymi, takimi jak woda sodowa, piwo lub wino musujące. Dzięki temu koktajle zyskują bardziej orzeźwiający charakter.

 

Shiitake - Grzybki występujące w Chinach i w Japonii. Często używane są również w kuchni tajskiej.

Zasmażka - Jest to smażona na tłuszczu mąka, wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów.

 

Wermut - Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. korą chińską, goździkami, szałwią i skórką z gorzkich pomarańczy.

 

Wasabi - Roślina znana powszechnie jako japoński chrzan, ma nieco zbliżony do chrzanu, bardzo ostry smak. W kuchni japońskiej używana przede wszystkim do sushi.

 

Tzatziki - Jest to sos grecki, przygotowywany z jogurtu, twarożku, oliwy i świeżego startego ogórka. Doprawia się go czosnkiem, solą oraz pieprzem i, schłodzony, podaje do pieczonych mięs, warzyw bądź chleba.

Sauté - Jest to sposób smażenia na patelni kawałków mięsa lub ryb. Smaży się je bez panierki, oprószone solą i przyprawami.

 

Salsa verde - Zielony sos do zimnych mięs, przyrządzany z oliwy, jaj, kaparów, natki pietruszki i czosnku. Jest to specjał kuchni włoskiej.

 

Ricotta - Miękki ser produkowany z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego), przypomina polski twaróg.

 

Ratatouille - Jest to tradycyjna francuska potrawa z duszonych warzyw.

Ragout - Potrawa przygotowywana z pokrojonego mięsa, jarzyn oraz przypraw.

 

Prosciutto - Jest to szynka będąca cenionym, ale dosyć kosztownym przysmakiem rodem z Parmy.

 

Porto - Jest to mocne, cierpkie wino gronowe, produkowane w Portugalii. Dodaje się je do zup, sosów oraz dań mięsnych.

 

Pappardelle - Grube wstążki podobne do fettuccine, nieco pokarbowane na brzegach. Szerokość wstążki dochodzi do 3 cm.